Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nutriční specifika v hospicové péči
Macinauerová, Romana ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Holubová, Barbora (oponent)
Paliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování či udržování kvality života pacientů a jejich rodin, kteří trpí nevyléčitelným onemocněním v pokročilé fázi. S paliativní péčí jsou nejvíce spojovány hospice, kde jsou hospitalizováni pacienti, u nichž se předpokládá délka života kratší než šest měsíců. Cílem této práce je uvést do problematiky paliativní péče a přístupu ve výživě v hospici z pohledu nutričního terapeuta. Teoretická část je zaměřena na všeobecnou problematiku paliativní péče a její rozdělení. Přibližuje potřeby a životní hodnoty pacientů a jejich rodin, seznamuje s problematikou výživy a hydratace v terminální fázi onemocnění, s možnými intervencemi a symptomy, které ovlivňují příjem stravy. Hlavním cílem empirické části výzkumu, který probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru, je zjistit u pacientů v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech oblíbené potraviny a pokrmy. Dílčími cíli bylo zjištění preferované konzistence, množství a struktury pokrmů, identifikace situací a symptomů ovlivňujících příjem stravy pacientů hospice a dotazníkovým šetřením v lůžkových hospicích v ČR zjistit význam nutričního terapeuta. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že nejoblíbenějšími pokrmy jsou polévky a omáčky, z příloh největší počet pacientů preferuje bramborovou kaši. Výzkum ukazuje také na...
Role nutričního terapeuta v péči o osoby žijící s HIV
Tomanová, Michaela ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Procházka, Ivo (oponent)
Výživa je jedním z prognostických, prediktivních a také námi ovlivnitelných rizikových faktorů vzniku civilizačních chorob, které způsobují jednoznačně nejvyšší mortalitu na našem území. Obezita, metabolický syndrom, kardiovaskulární onemocnění, hypertenze a diabetes mellitus 2. typu progredují u osob žijících s lidským virem imunodeficience (PLWH) prokazatelně dříve a rychleji než u populace HIV negativní. Zásluhou modernizace antiretrovirové terapie (ART) je u adherentních jedinců incidence wasting syndromu či lipodystrofického syndromu velice nízká, ne-li nulová. Infekce HIV společně s ART a nesprávnou životosprávou však nyní představují určité riziko vzniku nežádoucích komorbidit právě v podobě civilizačních onemocnění. Komplexní problematika nutriční péče pro PLWH by měla být součástí profesní výbavy každého nutričního terapeuta. Dotazníková šetření určená pro kvalifikované nutriční terapeuty a vzdělávací instituce, jež byla aplikována pro první úsek praktické časti této práce, potvrdila všechny zformulované hypotézy. Výsledkem této části je zjištění nedostatečné edukace a absence hlubších znalostí v oblasti výživy pro PLWH u téměř 95 % dotazovaných nutričních terapeutů společně s potvrzením absence této problematiky u 9 ze všech 13 vzdělávacích institucích kvalifikující nutriční terapeuty v...
Využití sippingu v ošetřovatelské praxi
JANÁČKOVÁ, Iva
Bakalářská práce s názvem využití sippingu v ošetřovatelské praxi je věnována problematice užívání sippingu v nemocnicích u pacientů. Věnuje se spolupráci sester s nutričními terapeuty v nemocnicích a dále se práce snaží zmapovat povědomí sester o sippingu obecně. Nejčastější příčinou neschopnosti normálně přijímat stravu jsou rozsáhlé operace, úrazy, nádory nebo infekce. Při obnovení střevní peristaltiky je možné začít s užíváním enterální výživy. Jednou z možností je užívání sippingu. Sipping je tekutá forma stravy s přesně definovaným složením živin. Jak si někteří mylně myslí, sipping nenahrazuje stravu, pouze doplňuje základní stravovací režim. Sipping je určený k popíjení mezi jídly a je snadno dostupný v lékárně. Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Cílem této práce je zmapovat vědomosti nelékařských zdravotnických pracovníků o sippingu a zjistit, zda využívají sipping jako doplněk při léčbě svých pacientů. Pro tyto cíle byly stanoveny tři hypotézy. Empirická část bakalářské práce se zabývala potvrzením nebo vyvrácením stanovených hypotéz. Pro tuto bakalářskou práci jsem zvolila kvantitativní metodu. Sběr dat byl prováděn formou dotazníkového šetření ve třech zvolených zařízeních. Data z dotazníků byla následně převedena do programu Microsoft Excel. Tato data byla odeslána statistikovy a jím zpracována a vyhodnocena. Výsledky jsou prezentovány v této bakalářské práci. Výzkumné šetření ukázalo, že spolupráce nutričních terapeutů a nelékařských zdravotnických pracovníků není na takové úrovni, jaká by mohla být. Většina sester je o termínu sipping a základních znalostech které se ho týkají informována. Na lůžkových odděleních je siiping využíván jako doplněk stravy, však vyhodnocení přínosu sippingu při léčbě většinou neprobíhá.
Compliance pacientů při redukci hmotnosti
ŠPAČKOVÁ, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá compliance pacientů při redukci hmotnosti. Cílem práce pak bylo zmapovat compliance pacientů s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti. Teoretická část práce definuje nadváhu a obezitu a její druhy, příčiny vzniku, problematiku diagnostiky nadváhy a obezity, dále prevenci, důsledky a léčbu obezity. Další úsek se věnuje problematice compliance, definici pojmu nutriční terapeut a nutriční poradenství. Poslední část teoretické práce řeší doporučení pro redukci hmotnosti, konkrétně vhodné množství energie, výživová doporučení, pohybová, psychologická doporučení a doporučení pro spánek. Praktická část náleží kvalitativnímu výzkumu, který sestává z rozhovorů, antropometrických údajů, záznamů bioimpedančního měření a jídelníčků. Původně se výzkumu účastnilo 11 respondentů z nichž 2 odstoupili. Pro praktickou část byly předloženy dvě výzkumné otázky. První zjišťovala, jaké faktory ovlivňují spolupráci pacienta s nutričním terapeutem při redukci hmotnosti, druhá řešila, jaký je skutečný nutriční a energetický příjem pacienta při redukci hmotnosti. Data z jídelníčků byla přepsána a následně vyhodnocena v programu Nutriservis professional. Z výsledků vyplývá, že pacienti v různé míře dodržovali stanovený redukční režim a aktivně se na něm podíleli. Z nejčastěji uváděných faktorů ovlivňujících compliance je nutno zmínit podporu okolí, kontroly v nutriční poradně, strach o zdraví, či stres. Z jídelníčků bylo zjištěno, že skutečný nutriční a energetický příjem pacientů při redukci hmotnosti odpovídal stanovenému redukčnímu režimu. Problémy nastaly u některých pacientů například u hodnoty množství zkonzumované vlákniny, která byla nedostatečná. Výsledky práce mohou posloužit například pro tvorbu edukačních materiálů nebo pro zlepšení spolupráce pacientů v nutriční poradně.
Dietní systém v nemocnicích ČR: realita a objektivní potřeby
Pokorná, Daniela ; Kohout, Pavel (vedoucí práce) ; Humlová, Renata (oponent)
Příjmení a jméno autora: Pokorná Daniela Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Dietní systém v nemocnicích ČR: realitaaobjektivnípotřeby Vedoucípráce: Doc.MUDr.PavelKohout,PhD. Početstran: 88 Početpříloh: 6 Rok obhajoby: 2011 Klíčováslova: dieta, dietní systém, dietologie, dietoterapie, nutriční terapeut, realita, objektivní potřeby Tato práce pojednává o dietním systému v zařízeních České republiky, speciálně v nemocnicích, se zaměřením na realitu a objektivní potřeby. Je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy, jako je dietologie, dieta, nutriční terapeut a také následně historii, současnost a případnou budoucnost dietního systému na území České republiky. Ve výzkumné části je zkoumána realita a objektivní potřeby zařízení v této oblasti. Pozornost je věnována objektivním závěrům pramenícím z výzkumného šetření a taktéž podnětům a připomínkám k dané problematice obdrženým od odborníků z jednotlivých zařízení. Byly stanoveny tři hypotézy, které byly zkoumány. Uvedená data byla získána ze zařízení typu nemocnice, lázně, domovy důchodců. Jednalo se o základní výzkum kvantitativní, technika výzkumu byla formou dotazníku. Na základě námětů a připomínek jednotlivých zařízení, zkušeností a poznatků byl vytvořen návrh pro...
Profesní připravenost studentů v oborech Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ).
ŠTROBLOVÁ, Petra
Cílem bakalářské práce Profesní připravenost studentů v oborech Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ) je poukázat na rozdíly ve vzdělávání v posledních ročnících (denního studia) oborů Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ), a to pomocí didaktického testu. Teoretická část práce je zaměřena na vzdělávání ve výše uvedených oborech a na jejich porovnání. V teoretické části jsou uvedeny základní charakteristiky oborů, průběh studia a následné uplatnění na trhu práce. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumného šetření, kterého se účastnily tři poslední ročníky výše uvedených oborů. Použitou výzkumnou metodou byl didaktický test, který jim byl rozdán k vyplnění. Didaktický test byl složen ze tří částí (celkem třicet otázek). Výsledky byly zpracovány v programu ,,MS Excel".
Historický vývoj povolání nutričního terapeuta
Krajíčková, Květa ; Prošková, Eva (vedoucí práce) ; Říhová, Milada (oponent)
Tato bakalářská práce mapuje vývoj profesionalizace činnosti nutričních terapeutů a jejich předchůdců. Pozornost je věnována zejména souvislostem s dalšími zdravotnickými obory (ochrana veřejného zdraví, ošetřovatelství, lékařství), je nastíněn i vývoj péče o výživu z hlediska těchto profesí. Obsahem práce jsou i otázky názvů a obsahu profese, její regulace, vzdělávání a profesního sdružování. Práce je teoretického charakteru, využívá zejména metod historického výzkumu. Byly zpracovány zejména prameny ze starší odborné literatury, soudobých odborných časopisů, rozhovor s pamětnicí a informace z dalších zdrojů. K porovnání s relevantními historickými informacemi je v práci popsána stávající pozice nutričních terapeutů, zejména možnosti studia oboru, kompetencí a profesního uplatnění.
Problematika edukace u pacientů s diabetem mellitem 2. typu.
Barcalová, Lucie ; Gojda, Jan (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
v českém jazyce Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vlivu edukace na znalosti diabetiků ohledně diabetické diety a režimových opatření. V teoretické části je komplexně probrána problematika diabetu mellitu 2. typu a to jeho etiologie, patofyziologie, epidemiologie, diagnostika, komplikace a léčba. Výzkumná část se zabývá zjištěním vlivu různých forem edukace na znalosti diabetiků 2. typu stran komplikací, režimových a dietních opatření jakožto důležité součásti léčby diabetu. Cílem práce byl právě průzkum znalostí mezi diabetiky a vyhodnocení efektivity edukace. Sběr dat byl realizován formou dotazníků, které byly rozdávány osobně pacientům nebo ponechány v diabetologické ambulanci FNKV. Vyhodnocení bylo provedeno formou grafů a tabulek, ze kterých vyplynulo, nakolik respondenti odpovídali správně, špatně či s jednou chybou, dále počet konkrétních odpovědí na každou z možností u dané otázky a vliv formy edukace na správnost odpovědí. Mezi nejdůležitější zjištění patří, že nejlepších výsledků tedy nejvyšší efektivity edukace bylo dosaženo reedukací (o 4% více správných odpovědí než pouze 1x poučení), formou písemnou i ústní (o 12% více správných odpovědí než pouze ústní a o 21% než jen pouze písemnou formou) a v případě dietních doporučení u konzultace i s nutričním terapeutem (o 16% více...
Postoje k řešení problematiky nadváhy a obezity
Paterová, Zuzana ; Tollarová, Blanka (vedoucí práce) ; Vlasáková Brskovská, Soňa (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá postoji klientů výživové poradny Diet Plan k řešení nadváhy a obezity. Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou důvody preference výživové poradny před zdravotnickým zařízením a zkušenosti ze zdravotnického zařízení. Dále také jakou váhu při výběru zařízení, kam klient dochází hubnout, mělo vzdělání poradce. Stejně tak jsem se zajímala, jaké chybí respondentům informace potřebné k úspěšné redukční dietě. Výsledem kvalitativního výzkumu je, že respondentky vnímají za nedostatek nedostupnost konkrétních informací vedoucí k úspěšnému hubnutí. Tento nedostatek informací zamezil respondentkám zhodnotit a napravit své vlastní stravovací chyby. I přesto, že respondentky vnímají určitou formu osvěty v problematice zdravého životního stylu a hubnutí, stále postrádají konkretizované doporučení. Respondentky mají špatné zkušenosti a negativní představy o zdravotnickém zařízení. Zastávají názor, že lékaři vytváří špatnou atmosféru, jsou sprostí a s hubnutím nedokážou pomoci. Nezájem a nepříjemné jednání může navodit pocit stigmatu. Podle jejich mínění se od lékaře dočkají obecných a někdy i zastaralých rad. Respondentky výživovou poradnu preferovaly kvůli tomu, že očekávaly poskytnutí individuální péče a konkrétního návodu ke zhubnutí. Důležitý faktor při výběru byl ten, že klientky...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.